Ekološka nedelja – izveštaj

Povodom svetskog Dana planete zemllje, prethodna nedelja posvećena je ekološkim aktivnostima. Neke od ovih aktivnosti sami smo inicirali, a uključili smo se i u aktivnosti koje su organizovane u gradu. Broj i vrsta aktivnosti, zaista je velik, a učenici su postigli i sjajne rezultate na takmičenjima i konkursima organizovanim povodom rođendana planete.

U okviru ove nedelje, učenici koji pohađaju ekološke sekcije nižih i viših razreda posetili su Specijalni rezervat za zaštitu velike droplje. U ambijentu rezervata, učenici su se upoznali sa ovom zaštićenom vrstom i drugim životinjama koje se mogu videti na području Rezervata. Školu je posetio pčelar Saša Čolak iz Banatskog Velikog Sela koji je održao 3 predavanja kojima je prisustvovalo oko 300 učenika.
Na sam Dan planete zemlje, učenici šestih razreda učestvovali su u kvizu koji su organizovali Sekretarijat za zaštitu životne sredine, Enigmatski klub Kikinda i Kulturni centar Kikinda. Ekipa učenika naše škole u sastavu Jovana Novakov, Ognjen Jolić, Aleksandar Brandić i Nikola Čuturić, osvojila je prvo mesto u ovom kvizu. Na konkursu Ekofestivala kompanije ASA za maskotu Čstunka, učenica naše škole, Milica Latković takođe je osvojila prvo mesto.
Aktivni su bili i parlamentarci, koji su izašli na kikindski trg i među sugrađanima sproveli anketu o upotrebi najlonskih kesa. Anketiranim sugrađanima, učenici su delili platnene torbe koje su krojili učenici, a šili nastavnici i učitelji škole i flajere sa informacijama o štetnosti koje najlonske kese čine našoj sredini. Akcija je nosila naziv Reci NE najlonskoj kesi.

Veoma smo ponosni što smo i jedina škola u Srbiji koja se uključila u akciju ,,Cif čisti Srbiju”. Kao doprinos akciji čišćenja Spomenika internircima, učenici su uredjivali prostor oko spomenika, naučili nešto više o samom spomeniku i slikali spomenik.

Škola je ostvarila i saradnju sa Ekološkim pokretom Odžaka, koji tradicionalno raspisuje konkurs Naša ekološka lepota. S obzirom da su tema konkursa bile sove, naša škola podržala je ovaj konkurs i bila gost iz prestonice sova na dodeli nagrada na ovom konkursu, u petak 24. aprila. U školi je priređena i izložba predmeta nastalih na radionicama reciklaže.