Archive | April 2015

Cif čisti Srbiju

Akciju Unilever kompanije Cif čisti Srbiju, pratili smo putem medija i prošle i ove godine. Kada smo videli da dolaze da čiste i Spomenik internircima u našem gradu, javili smo im se sa pitanjem da li mi možemo da damo doprinos ovoj akciji. Na našu veliku radost, odgovor je bio potvrdan. U akciju su se uključili učenici četvrtih razreda. Započeli su malo istraživanje o spomeniku, saznali više o tome kome je spomenik podignut, kada je podignut i ko je autor spomenika. Ove informacije, zajedno sa fotografijama pretočene su u prezentaciju koju su mogli i drugi da vide. Usledio je čas likovne kulture na prostoru oko spomenika, koji i sam podseća na učionicu na otvorenom. Učenici su slikali ovaj, zaista zanimljiv spomenik. Zatim smo organizovali akciju uređenja prostora oko spomenika, neposredno pred dolazak ekipe za glavno čišćenje. Počupali smo travu, počistili smeće. Konačno, 23. aprila, stigao je tim za čišćenje, predvođen stručnjacima iz Zavoda za zaštitu spomenika. Tu smo bili i mi, pomno gledali kako nestaju grafiti i prljavština sa spomenika.  U neposrednoj blizini spomenika, izložili smo i naše radove. Jako smo ponosni, jer su nam iz kompanije Unilever rekli da smo mi jedina škola koja se na ovaj način uključila u ovu veliku akciju. Od njih smo dobili i značajnu donaciju hemijskih proizvoda za čišćenje škole.
Ovo nije kraj akcije, jer u Kikindi ima još spomenika koje treba istražiti, obići, urediti prostor oko njih. To nam je zadatak za naredni period.

Čas likovne kulture

Čas likovne kulture

Spomenik je dobar model za slikanje

Spomenik je dobar model za slikanje

Čupanje trave nije lako, ali sve se može

Čupanje trave nije lako, ali sve se može

Nismo verovali da ćemo toliko smeća sakupiti

Nismo verovali da ćemo toliko smeća sakupiti

Sa prijateljima iz Unilever kompanije

Sa prijateljima iz Unilever kompanije

Ispred naših radova

Ispred naših radova

Zahvalnica za nas

Zahvalnica za nas

Aleksin rad kao uspomena na akciju

Aleksin rad kao uspomena kompanji Unilever na akciju

Gostovanje na dodeli nagrada Ekološkog pokreta Odžaka

Ekološki pokret Odžaka tradicionalno organizuje likovni konkurs Naša ekološka lepota. Tema ovogodišnjeg konkursa bila je Sove. Naša škola bila je gost na dodali nagrada na ovom konkursu, kao škola iz grada prestonica sova. Tim povodom učenici prvih, drugih i četvrtih razreda zajedničkim snagama napravili su kolektivni rad na kojem su prikazali Kikindu ispod dreveta okićenog sovama. Na otvaranju izložbe, prikazani su i inserti iz emisije Pitam se, pitam se u kojima naši učenici govore o sovama.

Poneli smo i bedževe sova da podelimo sa novim drugarima

Poneli smo i bedževe sova da podelimo sa novim drugarima

Izložbu smo pažljivo pogledali

Izložbu smo pažljivo pogledali

Naš rad

Naš rad

Učenici prvih razreda sa domaćinima

Učenici prvih razreda sa domaćinima

 

Prvo mesto na konkursu za maskotu Čistunka

Povodom Dana planete Zemlje, kompanija ASA organizuje Ekofestival kao program ekološke edukacije. U okviru festivala organizovan je i konkurs za maskotu Čistunka. Učenica četvrtog razreda naše škole, Milica Latković osvojila je prvu nagradu na ovom konkursu za maskotu izrađenu od reciklažnih materijala.

Milica i Čistunko

Milica i Čistunko

Nagrade za Milicu i školu

Nagrade za Milicu i školu

.

ddd

Miličin Čistunko

 

Ekološka nedelja – izveštaj

Povodom svetskog Dana planete zemllje, prethodna nedelja posvećena je ekološkim aktivnostima. Neke od ovih aktivnosti sami smo inicirali, a uključili smo se i u aktivnosti koje su organizovane u gradu. Broj i vrsta aktivnosti, zaista je velik, a učenici su postigli i sjajne rezultate na takmičenjima i konkursima organizovanim povodom rođendana planete.

U okviru ove nedelje, učenici koji pohađaju ekološke sekcije nižih i viših razreda posetili su Specijalni rezervat za zaštitu velike droplje. U ambijentu rezervata, učenici su se upoznali sa ovom zaštićenom vrstom i drugim životinjama koje se mogu videti na području Rezervata. Školu je posetio pčelar Saša Čolak iz Banatskog Velikog Sela koji je održao 3 predavanja kojima je prisustvovalo oko 300 učenika.
Na sam Dan planete zemlje, učenici šestih razreda učestvovali su u kvizu koji su organizovali Sekretarijat za zaštitu životne sredine, Enigmatski klub Kikinda i Kulturni centar Kikinda. Ekipa učenika naše škole u sastavu Jovana Novakov, Ognjen Jolić, Aleksandar Brandić i Nikola Čuturić, osvojila je prvo mesto u ovom kvizu. Na konkursu Ekofestivala kompanije ASA za maskotu Čstunka, učenica naše škole, Milica Latković takođe je osvojila prvo mesto.
Aktivni su bili i parlamentarci, koji su izašli na kikindski trg i među sugrađanima sproveli anketu o upotrebi najlonskih kesa. Anketiranim sugrađanima, učenici su delili platnene torbe koje su krojili učenici, a šili nastavnici i učitelji škole i flajere sa informacijama o štetnosti koje najlonske kese čine našoj sredini. Akcija je nosila naziv Reci NE najlonskoj kesi.

Veoma smo ponosni što smo i jedina škola u Srbiji koja se uključila u akciju ,,Cif čisti Srbiju”. Kao doprinos akciji čišćenja Spomenika internircima, učenici su uredjivali prostor oko spomenika, naučili nešto više o samom spomeniku i slikali spomenik.

Škola je ostvarila i saradnju sa Ekološkim pokretom Odžaka, koji tradicionalno raspisuje konkurs Naša ekološka lepota. S obzirom da su tema konkursa bile sove, naša škola podržala je ovaj konkurs i bila gost iz prestonice sova na dodeli nagrada na ovom konkursu, u petak 24. aprila. U školi je priređena i izložba predmeta nastalih na radionicama reciklaže.

This entry was posted on April 26, 2015, in Eko datumi.

Pobeda na opštinskom takmičenju povodom Dana planete zemlje

Sekretarijat za zaštitu životne sredine naše opštine, Enigmatski klub Kikinda i Kulturni centar Kikinda, organizovali su kviz za učenike osnovnih škola. Povod za kviz bio je rođendan naše planete. U kvizu su učestvovali učenici šestih razreda. Našu ekipu činili su Jovana Novakov, Ognjen Jolić, Aleksandar Brandić i Nikola Čuturić. Učenike je pripremala nastavnica biologije, Mirjana Dražić. Kviz se sastojao iz dva dela – kvalifikacija, u kojem je učestvovalo 9 škola i finala najbolje 4 škole iz kvalifikacija. Naša ekipa bila je sjajna. Nakon dobrog plasmana u kvalifikacijama, uspela je da osvoji i najviše poena u finalu i ponese titulu najboljih na ovom kvizu. Učenici su osvojili i vrednu nagradu – zelenu tablu za školu. http://enigmatikatio.blogspot.com/2015/04/kviz-u-kikindi.html

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA1

Akcija ”Reci NE najlonskoj kesi”

Dugo planirana akcija Reci NE najlonskoj kesi, danas je, na rodjendan naše planete, realizovana na kikindskom trgu. Akciji je prethodilo krojenje platnenih torbi, koje je realizovano na radionicama profesionalne orijentacije učenika. U šivenju torbi učestvovali su nastavnici i učitelji škole. Ipak, smatrali smo da je problem najlonskih kesa veoma velik, pa smo pozvali i članove Učeničkog parlamenta da se uključe u akciju. Sa njima je pripremljena anketa za naše sugrađane. Ideja je bila da na trgu zaustavljamo sugrađane koji nose najlonske kese i zamolimo ih da učestvuju u anketi. Nakon ankete, sadržaj najlonskih kesa prebacili smo u torbe koje su poklanjane učesnicima ankete. Uz torbu, sugrađanima smo delili i flajere sa informacijama o trajanju razlaganja kesa u prirodi i količini kesa koje se u Srbiji potroše. Anketa je postavljena i kao onlajn upitnik, pa smo putem školske fejsbuk stranice, pozvali prijatelje da je popune. Rezultati ankete biće analizirani na časovima matematike. Link za anketu http://goo.gl/forms/JRZ54lzG6O

Torbe, anketa, flajeri - spremni

Torbe, anketa, flajeri – spremni

Podeljeni u grupe, spremni i anketari

Podeljeni u grupe, spremni i anketari

Naše torbe svuda

Naše torbe svuda

Sa novom torbom sa pijace

Sa novom torbom sa pijace

Akcija

Akcija

DSC_0318

Koliko kesa dnevno upotrebite?

 

Poseta pčelara

Našu školu posetio je pčelar iz Banatskog Velikog Sela, Saša Čolak. Održao je tri predavanja, pa je oko 300 učenika moglo da se upozna sa životom, organizacijom i značajem pčela. Uz zanimljivu priču i interesantne detalje o pčelama, učenici su mogli da vide i pravu košnicu.

Predavanje za učenike šestog razreda

Predavanje za učenike šestog razreda

Učenici prvih i drugih razreda na predavanju

Učenici prvih i drugih razreda na predavanju

Prava košnica je čudo

Prava košnica je čudo

Učenici trećih i četvrtih razreda na predavanju

Učenici trećih i četvrtih razreda na predavanju

Poseta Specijalnom rezervatu velike droplje

Članovi ekoloških sekcija nižih i viših razreda, posetili su Specijalni rezervat za zaštitu velike droplje. Ovo je uzvratna poseta Udruženju za zaštitu velike droplje. Novembra meseca, članovi Udruženja bili su gosti naše škole. Tokom posete rezervatu, učenici su obnovili i proširili znanje o vrsti kojoj preti istrebljenje – velikoj droplji. Poslednjih 15 primeraka ove vrste u Srbiji, nalazi se upravo u ovom rezervatu. Droplje nismo videli, ali videli smo druge životinje koje žive u rezervatu, ptice, fazane i srndaće. U povratku smo u Mokrinu posetili jedno seosko dvorište i družili se sa tek izleglim guščićima i srndaćem Raletom, koji je ovde našao utočište.

Tek izlegli guščići osvojili su učenike drugih razreda

Tek izlegli guščići osvojili su učenike drugih razreda

Srndać Rale

Srndać Rale

Zajednička fotografija sa članvima Udruženja za zaštitu velike droplje

Zajednička fotografija sa članvima Udruženja za zaštitu velike droplje

One su tamo negde daleko

One su tamo negde daleko

Anita iz Udruženja nam priča o vrstama koje se mogu videti u rezervatu

Anita iz Udruženja nam priča o vrstama koje se mogu videti u rezervatu

4

Polusatna šetnja po ataru do Rezervata

 

Akcija prikupljanja stare hartije

Jedna od planiranih aktivnosti u programu Za čistije i zelenije škole u Vojvodini jeste i prikupljanje stare hartije. Papir smo  prikupljali tokom školske godine. U dogovoru sa kompanijom A.S.A. juče i danas su u našoj školi bili postavljeni plavi i žuti kontejner. Plavi kontejner, namenjen odlaganju stare hartije napunjen je za čas. Zaključili smo da je prava šteta što nemamo ovakve kontejnere stalno u školi i da bi oni značajno doprineli formiranju navika razvrstavanja i pravilnog odlaganja otpada kod učenika.

Prvaci, u preduskršnjem raspoloženju, iznose staru hartiju

Prvaci, u preduskršnjem raspoloženju, iznose staru hartiju

Uredno pripremljeno za bacanje

Uredno pripremljeno za bacanje

DSC_0319

Zaista smo ga napunili za čas

Zaista smo ga napunili za čas