Archive | December 2014

Akcija Nahranimo ptice

Taman na vreme, neposredno pred prvi sneg, održali smo ekološko-edukativnu akciju ”Nahranimo ptice”. Akcija se sastojala iz nekoliko delova. U pripremi smo donosili materijal koji nam je potreban za izradu hranilica – šišarke, prekrupu, mast, kanap. Zatim su se članovi ekoloških sekcija nižih i viših razreda okupili u školi gde su im nastavnica biologije Gordana Babić i učiteljica Nada Popović ukazale na značaj ove akcije i razgovarale sa učenicima u pticama koje ostaju u našim krajevima i tokom zime i načinima na koje se hrane. Zajednički smo došli do zaključka da čovek može malo da pomogne u ovom hladnom periodu, pa smo zavrnuli rukave i zajedno sa nastavnicama pripremili hranilice. Ova akcija nije nova u našoj školi, održava se svake zime tokom prethodnih nekoliko godina. Pripremljene hranilice zatim su okačene na drveće u školskom dvorištu i u okolini školske zgrade. Učenici drugog razreda ilustrovali su ovu akciju, a njihovi radovi već su izloženi u školi. DSCN1214 DSCN1217 DSCN1241 DSCN1250 DSCN1270DSCN1254  DSCN1259 DSCN1274  DSCN1290 image-317df780915d6f3eb4f285ed8ecb9ad4f90c1ffd4f0f9fd5dc63f430f783e8a4-V

This entry was posted on December 28, 2014, in Radionice.

Radionice – upotreba ekoloških materijala

Novogodišnji motivi u glini

Novogodišnji motivi u glini

Jedan od prirodnih resursa kojima raspolože naš grad jeste glina. Kada govorimo o resursima koje imamo kao škola, a vezani su za glinu, onda se možemo pohvaliti spretnim rukama koji su glinu izoblikovali u divne ukrasne predmete. Nabavili smo veću količinu ovog materijala i stvarno se dali u vajanje. Naš nastavnik likovnog vaspitanja, Igor Smiljanić, naučio nas je kako da pravilno koristimo glinu, kako i gde je najbolje da čuvamo napravljene predmete dok se ne osuše, a potom su naša mala remek dela ispečena u pećima Centra za likovnu i primenjenu umetnost TERRA.

Naša mala remek dela

Naša mala remek dela

Ježić na dlanu

Ježić na dlanu

Tara i Kaća u akciji

Tara i Kaća u akciji

Rad sa glinom zahteva veštinu

Rad sa glinom zahteva veštinu

Ivana strpljivo oblikuje svoju malu skulpturu

Ivana strpljivo oblikuje svoju malu skulpturu

Ježići i sove spremne za sušenje

Ježići i sove mogu na sušenje

Naše sove od gline

Sove – simbol Kikinde

Ježić spreman za put

Ježić spreman za put

Pobednička titula u akciji časopisa ”Čuvari ravnice”

U nagradnoj akciji ”Pokažimo svome mestu koliko ga volimo” časopisa ”Čuvari ravnice” koji izdaje Ekološko udruženje Zeleno pitanje učestvovalo je 94 škola iz Vojvodine. Nagradjene su 24 škole. Dodeljeno je jedno prvo mesto, šest drugih i sedamnaest trećih, a naša škola imala je tu čast da u ovoj, zaista velikoj konkurenciji, ponese pobedničko mesto. Žiri je u obzir uzeo ideju, trud, obim i spektar interesovanja, broj aktivnosti, kreativnost, kompletan utisak i znajući da gotovo sve škole vredno rade na polju ekologije i zaštite životne sredine, doživljavamo ovu nagradu kao zaista veliko priznanje. Gotovo 3 stranice u novom broju časopisa ispunjene su našim likovnim i literarnim radovima i fotografijama. Ova nagrada sigurno nam je motiv da nastavimo sa aktivnostima u programu ”Za čistije i zelenije škole u Vojvodini”, ali još je važnije to što smo svi malo više razmislili o našem gradu, kraju u kojem živimo, našoj ulici, školi, analizirali šta je dobro oko nas i šta je loše, a to je prvi korak koji treba da napravimo, ukoliko želimo da popravimo stvari oko nas.

Objava o pobedničkom prvom mestu

Objava o pobedničkom prvom mestu

Naši likovni literarni radovi

Naši likovni literarni radovi

Fotografije koje su naši učenici snimili

Fotografije koje su naši učenici snimili

Učenici koji niže smene koji su fotografisali sa učenicom prvog razreda čiji rad je objavljen

Učenici koji su fotografisali sa učenicom prvog razreda čiji rad je objavljen

Oni koji čiste naš grad

Održavanje grada urednim

Kontejnera nikad dosta

Problem odlaganja lišća bi trebalo rešiti na neki način

Naši eko fotografi

Eko foto patrola

Edukativno predavanje učenika iz SSŠ ”Miloš Crnjanski”

Učenici SSŠ ”Miloš Crnjanski”, članovi ”EKO GEN-a”, posetili su danas našu školu i na zabavan način održali nam predavanje o uticaju grickalica na zdravlje čoveka. Nakon ovog predavanja, koje su pripremili učenici medicinskog smera, pogledali smo dramski prikaz ”Zeleni penzioner” u kojem glume učenici iz smera za zaštitu životne sredine. Po tekstu profesorke Radmile Miškov, mogli smo više da čujemo i zagadjenju naše okoline i načinima da se efekti zagadjenja smanje, o selektovanju i recikliranju otpada. Stariji drugari praktično su bili predavači u našoj školi. U završnom delu ovog susreta pogledali smo edukativni film pod nazivom ”Život jedne kapljice”. Film su takodje napravili učenici ove škole. Nastavak ove aktivnosti jeste literarni konkurs koji smo raspisali za naše učenike na temu zagadjenja, recikliranja otpada i čuvanja životne sredine.

SSŠ ”Miloš Crnjanski” takođe je uključena u program Za čistije i zelenije škole u Vojvodini i ovo je bila lepa prilika da malo razmenimo iskustva vezana za program. Ipak, ono što je najvažnije, stariji drugari dali su divan primer mlađim drugarima da postoji mnogo načina na koje možemo da pomognemo u očuvanju naše okoline.

Predavanje o gricklalicama

Predavanje o gricklalicama

Profesorica Radmila Miškov i Andjela, djak prvak koja zna šta da radi kad vidi da neko pali lišće

Profesorica Radmila Miškov i Andjela, djak prvak koja zna šta da radi kad vidi da neko pali lišće

Sudjenje Zelenom penzioneru

Sudjenje Zelenom penzioneru

Gledamo filmić ''Život jedne kapljice''

Gledamo filmić ”Život jedne kapljice”

Konkurs ”Klimatske promene – naša sadašnjost i budućnost”

Likovni konkurs ”Klimatske promene – naša sadašnjost i budućnost” raspisalo je Udruženje ”Inženjeri zaštite životne sredine” u okviru projekta ”Mladi i klimatske promene” koje finansira Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine. Likovni radovi su poslati, a rezultate nestrpljivo očekujemo. Učenici IV-3 radove su radili u paru, ali ovo nisu svi radovi koje smo kao škola poslali.

Anja i Ana sa svojim radom

Anja i Ana sa svojim radom

DSCN3260

Milica i Rada

DSCN3261

Marina i Mina