Archive | November 2014

Čep za hendikep

U velikoj akciji Udruženja paraplegičara BanataČep za hendikep” učestvujemo već treću školsku godinu. Svake godine sve se više učenika uključuje u akciju, pa je broj čepova koje smo skupili ove godine zaista veliki. Upravo zato smo i pozvali članove ovog udruženja da ovog puta budu gosti škole, da predstave akciju, da porazgovaraju sa učenicima i nadamo se da će u narednom periodu efekti ove akcije biti još veći. Susret sa članovima Udruženja paraplegičara Banata održan je u fiskulturnoj sali. U prvom delu su članovi udruženja pričali o samoj akciji, objasnili da se čepovi prodaju firmi koja reciklira čepove, a sredstva koja dobiju od prodaje čepova idu za kupovinu lakih kolica osobama sa invaliditetom. Potom su učenici postavljali pitanja članovima udruženja, a u završnici susreta naši učenici igrali su stoni tenis sa gostima. 250 balona za vodu, punih plastičnih čepova, otišlo je put Zrenjanina. Za jedna kolica potrebno je nekoliko hiljada balona. Ova kolica omogućavaju lakšu pokretljivost osobama sa hendikepom i samim tim i kvalitetniji život. Pored nesumnjivo važnog ekološkog aspekta ove akcije, veoma nam je važan i aspekt humanosti. Medjutim u ovom susretu mogli smo videti još jedan aspekt, a to je radost zajedničkog učešća u nečem dobrom, u nečem što samo zajedničkim snagama, možemo ostvariti. Nakon ovog susreta, svi smo se osećali dobro, a čepove nastavljamo da skupljamo sa još više žara. Plan nam je da do kraja školske godine sakupimo još jednu veliku količinu i da pred kraj školske godine organizujemo još jedan susret sa, sada već prijateljima iz Udruženja paraplegičara Banat. https://www.youtube.com/watch?v=o5tqS0V-W44&feature=youtu.be

Svi učenici su učestvovali u prenošenju čepova do fiskulturne sale

Svi učenici su učestvovali u prenošenju čepova do fiskulturne sale

Članovi udruženja predstavljaju akciju

Članovi udruženja predstavljaju akciju

I parlamentarci su bili sa nama i koordinisali susret

I parlamentarci su bili sa nama i koordinisali susret

Probali smo i da igramo stoni tenis sa gostima

Probali smo i da igramo stoni tenis sa gostima

Pomogli smo da se čepovi utovare u kombi Udruženja

Pomogli smo da se čepovi utovare u kombi Udruženja

Kombi je konačno utovaren

Kombi je konačno utovaren

 

Uključivanje u manifestaciju Novembar – mesec sova

Naš grad poznat je i van granica naše zemlje i po tome što u njemu zimuju sove ušare. Već godinama unazad, Turistička organizacija naše opštine, obeležava novembar kao mesec sova. U glavnoj ulozi tokom ove manifestacije upravo su škole, jer je potrebno edukovati najmladje na koji način možemo da pomognemo da sove ostanu verne Kikindi i da nam svake zime dolaze ponovo. A njima gode baš uslovi životne sredine koje Kikinda može da ponudi. Sove su izabrale visoko drveće u samom gradskom centru za svoj boravak. Noću lete po okolini, loveći plen, a danju se skrivaju u sigurnim visokim kikindskim krošnjama. Ornitolozi i ljubitelji ptica ih redovno nadgledaju, prebrojavaju, proveravaju kako se sove hrane… Danas su predstavnici Centra za zaštitu sova bili u našem gradu i pozvali su nas na teren. Naučili su nas mnogo: kao prvo, koje vrste drveća sove više vole za svoj boravak, kako da lako pronadjemo drveće sa sovama, kako da pridjemo drvetu, koliko blizu smemo da pridjemo i koliko dugo smemo da se zadržimo pod krošnjom. Pričali su nam i šta se dešava kada se sove uznemire tokom dana i koliko je važno da ih ne plašimo. Naučili su nas i kako da razlikujemo ženke od mužjaka sova. Naoružani dvogledima zaista smo se nagledali ovih neobičnih ptica i sada imamo zadatak da sve ovo što smo naučili prenosimo i drugima.

U drugom delu manifestacije, izložili smo edukativnu igru Kikinžani čuvaju sove i Arduino sovu koja reaguje na pokret. Ovaj deo manifestacije održan je u prostorijama Centra za stručno usavršavanje.

Kikinđani čuvaju sove

Kikinđani čuvaju sove

Arduino sova

Arduino sova

Posmatramo sove

Posmatramo sove

Na ovom drvetu ih baš ima mnogo

Na ovom drvetu ih baš ima mnogo

Ovako izgleda trotoar ispod krošnje drveta na kojem borave sove

Ovako izgleda trotoar ispod krošnje drveta na kojem borave sove

Na piramidalnom hrastu sove je baš teško uočiti

Na piramidalnom hrastu sove je baš teško uočiti

Predavanje članova Udruženja za zaštitu velike droplje

Članovi Udruženja za zaštitu velike droplje iz Mokrina posetili su našu školu u ponedeljak, 17. novembra. Održana su dva predavanja: jedno za učenike petih razreda i jedno za učenike drugih razreda. Članovi udruženja predstavili su učenicima ovu ugroženu vrstu koja opstaje u prirodnom staništu još samo u okolini Mokrina, a broj jedinki u ovom staništu je svega 15. Usled izmenjenih uslova staništa, uticaja čoveka na prostor koji su nastanjivale droplje i uništavanja samih droplji, njihov broj je toliko smanjen, da se ova vrsta nalazi pred izumiranjem. Učenici su mogli da vide snimke droplji, da se upoznaju sa osobenostima ove vrste i da postavljaju pitanja članovima udruženja. Nakon predavanja, učenici nižih razreda su origami tehnikom naučili da prave figuru velike droplje. Sa ovim udruženjem ćemo se opet družiti na proleće, kada je planirano da posetimo rezervat i nadamo se da ćemo imati sreće da vidimo neku od preostalih droplji i uživo.

DSCN1118

20141117_123251

20141117_123907

DSCN1162

DSCN1186

Škola kao zimsko utočište za biljke

Ponudili smo nastavnicima i roditeljima učenika da preko zime u školi drže cveće koje inače nemaju gde da smeste. Na ovaj način, oplemenjujemo prostor, brinemo o biljkama gotovo cele školske godine – od oktobra do aprila ili maja. Tokom letnjeg raspusta, kada učenici nisu u školi, postoji problem održavanja biljaka, te smo zaključili da se dopunjujemo i da je ovo dobro i korisno rešenje i za nas i za one koji nemaju prostor za držanje biljaka tokom zime.

Muškatlama prija školski prostor

Muškatlama prija školski prostor

Istočna strana škole je idealna za držanje biljaka

Istočna strana škole je idealna za držanje biljaka

Adami su školskim hodnicima

Adami su školskim hodnicima

Na odmorišti stepeništa

Na odmorištu stepeništa

 

Police za slikovnice u školskoj biblioteci

Jedna od prvih realizovanih aktivnosti jeste pravljenje polica od reciklažnog materijala za slikovnice u školskoj biblioteci. Uspeli smo da nabavimo stare registre, koji su se pokazali kao veoma pogodni za sklapanje i kombinovanje u prave velike dvorce. Odaje ovih dvoraca napunili smo najzanimljivijim štivom za najmladje učenike, koji istražujući sadržaj dvoraca, polako ulaze i u svet knjiga.

Police od reciklažnog materijala u školskog biblioteci

Police od reciklažnog materijala u školskog biblioteci

Naša bibliotekarka Ružica pored novosagradjenog dela biblioteke

Naša bibliotekarka Ružica pored novosagradjenog dela biblioteke

Kutak za najmladje čitače

Kutak za najmladje čitače

Do sada su slikovnice stajale na klupama

Do sada su slikovnice stajale na klupama

Slikovnice pre nego što smo ih uselili u dvorce

Slikovnice pre nego što smo ih uselili u dvorce

Ekološka kreativna radionica

Učenici III-2 su sa svojom učiteljicom Biljanom Šimon posetili Gerontološki centar, gde su učestvovali u kreativnoj ekološkoj radionici. Korisnici centra prezentovali su ceo postupak pravljenja sova od novinske hartije, od pripreme papira do konačnog proizvoda – ovog puta sove. Ovom posetom uspeli smo da ostvarimo saradnju sa Gerontološkim centrom i na polju ekologije.

IMG_3438 IMG_3433 IMG_3428 IMG_3427 IMG_3423 IMG_3420

IMG_3441

Snimanje početnog stanja

Na sednici nastavničkog veća OŠ ”Đura Jakšić” iz Kikinde, održanoj 29. oktobra 2014. godine, doneta je odluka o učešću u programu ”Za čistije i zelenije škole Vojvodine”. Usvojen je i plan aktivnosti koje će se realizovati u periodu od 1. novembra 2014. do sredine maja 2015.

Usledilo je snimanje početnog stanja, kako je programom i predvidjeno.

Zapisnik

Škola ima dva eko kutka – eko kutak šume (3m2) i eko kutak šume (1m2) koji se nalaze u hodniku ispred ulaza u kabinet za biologiju. Oba eko kutka su u dobrom stanju, redovno se održavaju i koriste se za nastavu. U eko kutak postavljen je i zvučnik, povezan sa računarom biološkog kabineta, pa se prilikom obilaska reprodukuju zvuci šumskih stanovnika i stanovnika bare.
U učionicama, hodnicima i drugim prostorijama škole nema mnogo biljaka. Školsko dvorište ima zeleni deo, koji je uredan i koji se koristi. Zelena površina ispred škole dobro je uređena.
Na oglasnoj tabli postoji obaveštenje o akciji skupljanja čepova, ali nema informacija o drugim ekološkim aktivnostima. U učionicama i kabinetima ima učeničkih radova na temu ekologije i zaštite životne sredine.
Na školskom sajtu i fejsbuk stranici škole redovno se objavljuju vesti o ekološkim aktivnostima. Na školskom sajtu ne postoji poseban deo za aktivnosti iz oblasti ekologije.

Mere
Eko kutak bare i šume što više promovisati, prikazivati gostima škole.
Škola kao zimsko utočište za biljke. U cilju ozelenjavanja učionica, ponuditi nastavnicima i porodicama učenika da višegodišnje biljke u saksijama donose tokom zimskog perioda u školu, jer u njoj ima dovoljno prostora da se one smeste. Na taj način od oktobra do maja (praktično tokom cele školske godine) brinemo o biljkama i pomažemo onima koji nemaju uslove za smeštanje i brigu o biljkama tokom zimskog perioda.
Na oglasnoj tabli škole istaći i informacije o razvrstavanju i odlaganju stare hartije, baterija, limenki i čepova. Informaciju preneti i putem razglasa.
Na školski sajt postaviti ikonicu Za čistije i zelenije škole u Vojvodini, koja će voditi ka posebnom sajtu posvećenom aktivnostima u vezi programa.

Presentation2