Archives

Snimanje početnog stanja

Na sednici nastavničkog veća OŠ ”Đura Jakšić” iz Kikinde, održanoj 29. oktobra 2014. godine, doneta je odluka o učešću u programu ”Za čistije i zelenije škole Vojvodine”. Usvojen je i plan aktivnosti koje će se realizovati u periodu od 1. novembra 2014. do sredine maja 2015.

Usledilo je snimanje početnog stanja, kako je programom i predvidjeno.

Zapisnik

Škola ima dva eko kutka – eko kutak šume (3m2) i eko kutak šume (1m2) koji se nalaze u hodniku ispred ulaza u kabinet za biologiju. Oba eko kutka su u dobrom stanju, redovno se održavaju i koriste se za nastavu. U eko kutak postavljen je i zvučnik, povezan sa računarom biološkog kabineta, pa se prilikom obilaska reprodukuju zvuci šumskih stanovnika i stanovnika bare.
U učionicama, hodnicima i drugim prostorijama škole nema mnogo biljaka. Školsko dvorište ima zeleni deo, koji je uredan i koji se koristi. Zelena površina ispred škole dobro je uređena.
Na oglasnoj tabli postoji obaveštenje o akciji skupljanja čepova, ali nema informacija o drugim ekološkim aktivnostima. U učionicama i kabinetima ima učeničkih radova na temu ekologije i zaštite životne sredine.
Na školskom sajtu i fejsbuk stranici škole redovno se objavljuju vesti o ekološkim aktivnostima. Na školskom sajtu ne postoji poseban deo za aktivnosti iz oblasti ekologije.

Mere
Eko kutak bare i šume što više promovisati, prikazivati gostima škole.
Škola kao zimsko utočište za biljke. U cilju ozelenjavanja učionica, ponuditi nastavnicima i porodicama učenika da višegodišnje biljke u saksijama donose tokom zimskog perioda u školu, jer u njoj ima dovoljno prostora da se one smeste. Na taj način od oktobra do maja (praktično tokom cele školske godine) brinemo o biljkama i pomažemo onima koji nemaju uslove za smeštanje i brigu o biljkama tokom zimskog perioda.
Na oglasnoj tabli škole istaći i informacije o razvrstavanju i odlaganju stare hartije, baterija, limenki i čepova. Informaciju preneti i putem razglasa.
Na školski sajt postaviti ikonicu Za čistije i zelenije škole u Vojvodini, koja će voditi ka posebnom sajtu posvećenom aktivnostima u vezi programa.

Presentation2