Archives

Istraživanje povodom Dana ptica i drveća

Povodom 10. maja, Svetskog dana ptica i drveća,  učenice osmog razreda Danijela Keneški i Aleksandra Ćoškov, sprovele su istraživanje na temu Šta su sove večerale. Sove su simbol Kikinde, jer je grad najveće zimovalište sova utina u svetu, te su učenice izabrale upravo ovu temu za istraživanje. Mentor učenicama bila je nastavnica biologije, Gordana Babić. Film sa rezultatima i načinom istraživanja postavljen je na YouTube.

Ekološka nedelja – izveštaj

Povodom svetskog Dana planete zemllje, prethodna nedelja posvećena je ekološkim aktivnostima. Neke od ovih aktivnosti sami smo inicirali, a uključili smo se i u aktivnosti koje su organizovane u gradu. Broj i vrsta aktivnosti, zaista je velik, a učenici su postigli i sjajne rezultate na takmičenjima i konkursima organizovanim povodom rođendana planete.

U okviru ove nedelje, učenici koji pohađaju ekološke sekcije nižih i viših razreda posetili su Specijalni rezervat za zaštitu velike droplje. U ambijentu rezervata, učenici su se upoznali sa ovom zaštićenom vrstom i drugim životinjama koje se mogu videti na području Rezervata. Školu je posetio pčelar Saša Čolak iz Banatskog Velikog Sela koji je održao 3 predavanja kojima je prisustvovalo oko 300 učenika.
Na sam Dan planete zemlje, učenici šestih razreda učestvovali su u kvizu koji su organizovali Sekretarijat za zaštitu životne sredine, Enigmatski klub Kikinda i Kulturni centar Kikinda. Ekipa učenika naše škole u sastavu Jovana Novakov, Ognjen Jolić, Aleksandar Brandić i Nikola Čuturić, osvojila je prvo mesto u ovom kvizu. Na konkursu Ekofestivala kompanije ASA za maskotu Čstunka, učenica naše škole, Milica Latković takođe je osvojila prvo mesto.
Aktivni su bili i parlamentarci, koji su izašli na kikindski trg i među sugrađanima sproveli anketu o upotrebi najlonskih kesa. Anketiranim sugrađanima, učenici su delili platnene torbe koje su krojili učenici, a šili nastavnici i učitelji škole i flajere sa informacijama o štetnosti koje najlonske kese čine našoj sredini. Akcija je nosila naziv Reci NE najlonskoj kesi.

Veoma smo ponosni što smo i jedina škola u Srbiji koja se uključila u akciju ,,Cif čisti Srbiju”. Kao doprinos akciji čišćenja Spomenika internircima, učenici su uredjivali prostor oko spomenika, naučili nešto više o samom spomeniku i slikali spomenik.

Škola je ostvarila i saradnju sa Ekološkim pokretom Odžaka, koji tradicionalno raspisuje konkurs Naša ekološka lepota. S obzirom da su tema konkursa bile sove, naša škola podržala je ovaj konkurs i bila gost iz prestonice sova na dodeli nagrada na ovom konkursu, u petak 24. aprila. U školi je priređena i izložba predmeta nastalih na radionicama reciklaže.

This entry was posted on April 26, 2015, in Eko datumi.

Pobeda na opštinskom takmičenju povodom Dana planete zemlje

Sekretarijat za zaštitu životne sredine naše opštine, Enigmatski klub Kikinda i Kulturni centar Kikinda, organizovali su kviz za učenike osnovnih škola. Povod za kviz bio je rođendan naše planete. U kvizu su učestvovali učenici šestih razreda. Našu ekipu činili su Jovana Novakov, Ognjen Jolić, Aleksandar Brandić i Nikola Čuturić. Učenike je pripremala nastavnica biologije, Mirjana Dražić. Kviz se sastojao iz dva dela – kvalifikacija, u kojem je učestvovalo 9 škola i finala najbolje 4 škole iz kvalifikacija. Naša ekipa bila je sjajna. Nakon dobrog plasmana u kvalifikacijama, uspela je da osvoji i najviše poena u finalu i ponese titulu najboljih na ovom kvizu. Učenici su osvojili i vrednu nagradu – zelenu tablu za školu. http://enigmatikatio.blogspot.com/2015/04/kviz-u-kikindi.html

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA1

Akcija ”Reci NE najlonskoj kesi”

Dugo planirana akcija Reci NE najlonskoj kesi, danas je, na rodjendan naše planete, realizovana na kikindskom trgu. Akciji je prethodilo krojenje platnenih torbi, koje je realizovano na radionicama profesionalne orijentacije učenika. U šivenju torbi učestvovali su nastavnici i učitelji škole. Ipak, smatrali smo da je problem najlonskih kesa veoma velik, pa smo pozvali i članove Učeničkog parlamenta da se uključe u akciju. Sa njima je pripremljena anketa za naše sugrađane. Ideja je bila da na trgu zaustavljamo sugrađane koji nose najlonske kese i zamolimo ih da učestvuju u anketi. Nakon ankete, sadržaj najlonskih kesa prebacili smo u torbe koje su poklanjane učesnicima ankete. Uz torbu, sugrađanima smo delili i flajere sa informacijama o trajanju razlaganja kesa u prirodi i količini kesa koje se u Srbiji potroše. Anketa je postavljena i kao onlajn upitnik, pa smo putem školske fejsbuk stranice, pozvali prijatelje da je popune. Rezultati ankete biće analizirani na časovima matematike. Link za anketu http://goo.gl/forms/JRZ54lzG6O

Torbe, anketa, flajeri - spremni

Torbe, anketa, flajeri – spremni

Podeljeni u grupe, spremni i anketari

Podeljeni u grupe, spremni i anketari

Naše torbe svuda

Naše torbe svuda

Sa novom torbom sa pijace

Sa novom torbom sa pijace

Akcija

Akcija

DSC_0318

Koliko kesa dnevno upotrebite?

 

Obeležavanje Svetskog dana vode

Svetski dan vode, 22. mart obeležen je radionicom u kojoj su učenici sedmih i osmih razreda sa nastavnicom hemije, Natašom Igaz, vršili analizu različitih uzoraka vode iz naše sredine. Uzeti su uzorci vode iz Jezera, iz česme i sa Vodica i kupovnih voda Rose, Prolom vode i Moje vode. U prvom delu radionice, učenici su na uparavali uzorak vode na sahatnom staklu. Uočili su koja voda nakon isparavanja ima najviše suvog ostatka. Nakon toga, u pomenute uzorke vode sipan je kalijum-permanganat. Učenici su na osnovu boje uočili da postoji značajna razlika između kvaliteta vode iz vodovoda i kupovnih voda.

Ovom radionicom hteli smo da skrenemo pažnju na značaj vode i na loš kvalitet vode sa kojim se suočavaju Kikinđani.

DSC_0139 DSC_0144 DSC_0148 DSC_0155 DSC_0157 DSC_0159 DSC_0161

Svetski dan šuma

,,Ko nije drvo razumeo prvo, pa tek onda sadio, taj nije ništa uradio…”

Praznik šume, 21. mart, obeležili smo u saradnji sa Direkcijom za izgradnju grada. Šumarski inženjer Dijana Jež, zaposlena u Direkciji, odazvala se našem pozivu da zajedno obeležimo ovaj praznik. Dogovorili smo se da posetimo najveću površinu pod drvećem u našem gradu, park Blandaš, gde nam je Dijana održala jedan zanimljiv čas. Razmenjivali smo naša saznanja o šumi i drveću sa Dijanom, a ona je ono što mi znamo dopunjavala činjenicama. Teme časa bile su šuma, vrste šuma, drveće, ali i sam park u Kikindi, koji je pod zaštitom države kao spomenik prirode od velikog značaja. Kao najzanimljivije drveće u parku izdvojili smo drvo hrasta, staro 120 godina i drvo ginko. Uspeli smo da pronadjemo i seme drveta ginko. Uz Dijanine instrukcije, pokušaćemo da ga posadimo. Učenici su fotografisali drveće, beležili najvažnije delove predavanja, pa će ovo druženje rezulturati i panoima i prezentacijama o šumi i samom parku Blandaš.

Našu posetu parku ispratila je i ekipa VK televizije za koju su učenici na kraju posete dali izjave.

Sastanak sa Dijanom u parku

Sastanak sa Dijanom u parku

Počinje čas

Počinje čas

Zagrlili smo hrast star 120 godina

Zagrlili smo hrast star 120 godina

Deo krošnje najvećeg hrasta u parku

Deo krošnje najvećeg hrasta u parku

Razgovor o drvetu ginko

Razgovor o drvetu ginko

Naučili smo i kako se postupa sa drvetom kada se iseku velike grane sa njega.

Naučili smo i kako se postupa sa drvetom kada se iseku velike grane sa njega.

U parku žive i slepi miševi

U parku žive i slepi miševi

Ekipa VK televizije snimala je ovaj čas

Ekipa VK televizije snimala je ovaj čas

Učenici su imali priliku da kažu pred kamerama svoje utiske o ovom času

Učenici su imali priliku da kažu pred kamerama svoje utiske o ovom času