Archives

Obeležavanje Svetskog dana vode

Svetski dan vode, 22. mart obeležen je radionicom u kojoj su učenici sedmih i osmih razreda sa nastavnicom hemije, Natašom Igaz, vršili analizu različitih uzoraka vode iz naše sredine. Uzeti su uzorci vode iz Jezera, iz česme i sa Vodica i kupovnih voda Rose, Prolom vode i Moje vode. U prvom delu radionice, učenici su na uparavali uzorak vode na sahatnom staklu. Uočili su koja voda nakon isparavanja ima najviše suvog ostatka. Nakon toga, u pomenute uzorke vode sipan je kalijum-permanganat. Učenici su na osnovu boje uočili da postoji značajna razlika između kvaliteta vode iz vodovoda i kupovnih voda.

Ovom radionicom hteli smo da skrenemo pažnju na značaj vode i na loš kvalitet vode sa kojim se suočavaju Kikinđani.

DSC_0139 DSC_0144 DSC_0148 DSC_0155 DSC_0157 DSC_0159 DSC_0161

Poruke za ozdravljenje, naravno od reciklažnih materijala

Ove školske godine se trudimo da se svaka naša aktivnost barem dotakne sa ekologijom, reciklažom i zaštitom životne sredine. Za Dan bolesnika, 08. februar, pripremili smo pano i poruke za ozdravljenje našim drugarima u kikindskoj bolnici, naravno radjenim od reciklažnih materijala. Pano i poruke odneli smo na dečije odeljenje Kikindske bolnice.

Poruke za brzo ozdravljenje

Poruke za brzo ozdravljenje

Poruke zoom in

Poruke zoom in

Pano sa porukama za brzo ozdravljenje

Pano sa porukama za brzo ozdravljenje

Akcija Nahranimo ptice

Taman na vreme, neposredno pred prvi sneg, održali smo ekološko-edukativnu akciju ”Nahranimo ptice”. Akcija se sastojala iz nekoliko delova. U pripremi smo donosili materijal koji nam je potreban za izradu hranilica – šišarke, prekrupu, mast, kanap. Zatim su se članovi ekoloških sekcija nižih i viših razreda okupili u školi gde su im nastavnica biologije Gordana Babić i učiteljica Nada Popović ukazale na značaj ove akcije i razgovarale sa učenicima u pticama koje ostaju u našim krajevima i tokom zime i načinima na koje se hrane. Zajednički smo došli do zaključka da čovek može malo da pomogne u ovom hladnom periodu, pa smo zavrnuli rukave i zajedno sa nastavnicama pripremili hranilice. Ova akcija nije nova u našoj školi, održava se svake zime tokom prethodnih nekoliko godina. Pripremljene hranilice zatim su okačene na drveće u školskom dvorištu i u okolini školske zgrade. Učenici drugog razreda ilustrovali su ovu akciju, a njihovi radovi već su izloženi u školi. DSCN1214 DSCN1217 DSCN1241 DSCN1250 DSCN1270DSCN1254  DSCN1259 DSCN1274  DSCN1290 image-317df780915d6f3eb4f285ed8ecb9ad4f90c1ffd4f0f9fd5dc63f430f783e8a4-V

This entry was posted on December 28, 2014, in Radionice.

Radionice – upotreba ekoloških materijala

Novogodišnji motivi u glini

Novogodišnji motivi u glini

Jedan od prirodnih resursa kojima raspolože naš grad jeste glina. Kada govorimo o resursima koje imamo kao škola, a vezani su za glinu, onda se možemo pohvaliti spretnim rukama koji su glinu izoblikovali u divne ukrasne predmete. Nabavili smo veću količinu ovog materijala i stvarno se dali u vajanje. Naš nastavnik likovnog vaspitanja, Igor Smiljanić, naučio nas je kako da pravilno koristimo glinu, kako i gde je najbolje da čuvamo napravljene predmete dok se ne osuše, a potom su naša mala remek dela ispečena u pećima Centra za likovnu i primenjenu umetnost TERRA.

Naša mala remek dela

Naša mala remek dela

Ježić na dlanu

Ježić na dlanu

Tara i Kaća u akciji

Tara i Kaća u akciji

Rad sa glinom zahteva veštinu

Rad sa glinom zahteva veštinu

Ivana strpljivo oblikuje svoju malu skulpturu

Ivana strpljivo oblikuje svoju malu skulpturu

Ježići i sove spremne za sušenje

Ježići i sove mogu na sušenje

Naše sove od gline

Sove – simbol Kikinde

Ježić spreman za put

Ježić spreman za put

Uključivanje u manifestaciju Novembar – mesec sova

Naš grad poznat je i van granica naše zemlje i po tome što u njemu zimuju sove ušare. Već godinama unazad, Turistička organizacija naše opštine, obeležava novembar kao mesec sova. U glavnoj ulozi tokom ove manifestacije upravo su škole, jer je potrebno edukovati najmladje na koji način možemo da pomognemo da sove ostanu verne Kikindi i da nam svake zime dolaze ponovo. A njima gode baš uslovi životne sredine koje Kikinda može da ponudi. Sove su izabrale visoko drveće u samom gradskom centru za svoj boravak. Noću lete po okolini, loveći plen, a danju se skrivaju u sigurnim visokim kikindskim krošnjama. Ornitolozi i ljubitelji ptica ih redovno nadgledaju, prebrojavaju, proveravaju kako se sove hrane… Danas su predstavnici Centra za zaštitu sova bili u našem gradu i pozvali su nas na teren. Naučili su nas mnogo: kao prvo, koje vrste drveća sove više vole za svoj boravak, kako da lako pronadjemo drveće sa sovama, kako da pridjemo drvetu, koliko blizu smemo da pridjemo i koliko dugo smemo da se zadržimo pod krošnjom. Pričali su nam i šta se dešava kada se sove uznemire tokom dana i koliko je važno da ih ne plašimo. Naučili su nas i kako da razlikujemo ženke od mužjaka sova. Naoružani dvogledima zaista smo se nagledali ovih neobičnih ptica i sada imamo zadatak da sve ovo što smo naučili prenosimo i drugima.

U drugom delu manifestacije, izložili smo edukativnu igru Kikinžani čuvaju sove i Arduino sovu koja reaguje na pokret. Ovaj deo manifestacije održan je u prostorijama Centra za stručno usavršavanje.

Kikinđani čuvaju sove

Kikinđani čuvaju sove

Arduino sova

Arduino sova

Posmatramo sove

Posmatramo sove

Na ovom drvetu ih baš ima mnogo

Na ovom drvetu ih baš ima mnogo

Ovako izgleda trotoar ispod krošnje drveta na kojem borave sove

Ovako izgleda trotoar ispod krošnje drveta na kojem borave sove

Na piramidalnom hrastu sove je baš teško uočiti

Na piramidalnom hrastu sove je baš teško uočiti

Predavanje članova Udruženja za zaštitu velike droplje

Članovi Udruženja za zaštitu velike droplje iz Mokrina posetili su našu školu u ponedeljak, 17. novembra. Održana su dva predavanja: jedno za učenike petih razreda i jedno za učenike drugih razreda. Članovi udruženja predstavili su učenicima ovu ugroženu vrstu koja opstaje u prirodnom staništu još samo u okolini Mokrina, a broj jedinki u ovom staništu je svega 15. Usled izmenjenih uslova staništa, uticaja čoveka na prostor koji su nastanjivale droplje i uništavanja samih droplji, njihov broj je toliko smanjen, da se ova vrsta nalazi pred izumiranjem. Učenici su mogli da vide snimke droplji, da se upoznaju sa osobenostima ove vrste i da postavljaju pitanja članovima udruženja. Nakon predavanja, učenici nižih razreda su origami tehnikom naučili da prave figuru velike droplje. Sa ovim udruženjem ćemo se opet družiti na proleće, kada je planirano da posetimo rezervat i nadamo se da ćemo imati sreće da vidimo neku od preostalih droplji i uživo.

DSCN1118

20141117_123251

20141117_123907

DSCN1162

DSCN1186

Ekološka kreativna radionica

Učenici III-2 su sa svojom učiteljicom Biljanom Šimon posetili Gerontološki centar, gde su učestvovali u kreativnoj ekološkoj radionici. Korisnici centra prezentovali su ceo postupak pravljenja sova od novinske hartije, od pripreme papira do konačnog proizvoda – ovog puta sove. Ovom posetom uspeli smo da ostvarimo saradnju sa Gerontološkim centrom i na polju ekologije.

IMG_3438 IMG_3433 IMG_3428 IMG_3427 IMG_3423 IMG_3420

IMG_3441